Vägen till att bli tandläkare

Drömmer du om att bli tandläkare? Då kommer du behöva studera i några år, men när utbildningen äntligen är avklarad kommer du ha massor med kunskap att använda i ditt arbete med tandvård.

Det går inte snabbt att bli tandläkare. Först och främst måste man ha behörigheten för att söka in till tandläkarprogrammet. Förutom den grundläggande högskolebehörigheten behöver man ha läst en del naturvetenskapliga kurser och matematik. Om man har läst naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet har man troligtvis den biten klar. Har man inte fått med sig de nödvändiga kurserna från gymnasiet får man istället se till att läsa in behörigheten i efterhand.

Fem års studier på universitetet för att bli tandläkare

När man väl har behörigheten så kan man söka till själva tandläkarprogrammet. Det är en utbildning på högskolenivå och den är på fem år. Tandläkarprogrammet finns enbart på fyra orter i Sverige, men utbildningarna är förlagda till universitet i olika delar av landet. Man kan utbilda sig till tandläkare i Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå. Så oavsett om man trivs bäst i öst, väst, syd eller nord finns där en tandläkarutbildning.

Vill man veta vilka betyg som krävs för att komma in på utbildningen kan man titta på antagningsstatistiken på Universitets- och högskolerådets hemsida. Det kan förstås variera hur höga betyg som krävs, men tidigare terminers statistik kan ge ett litet hum.

Att plugga fem år på universitet låter kanske mycket, men tänk då på vilka gedigna kunskaper du kommer ha när du är klar och ska ut i arbetslivet.