Blogg

Stockholm är platsen för utbildning i HLR

Om du har gått en utbildning i HLR i Stockholm kan det bli du som räddar livet på en annan medmänniska. Du kan alltså utgöra skillnaden mellan liv och död.

Om någon faller till marken och inte andas finns det en sak du instinktivt ska göra. Och det är förstås att larma 112 så att ambulanspersonal snabbt kan ta sig till platsen för att hjälpa personen i behov av livräddande insatser. Men det kan mycket väl vara så att du behöver göra mer än att ringa ambulansen.

Än finns nämligen inte tekniken för blåljuspersonal att kunna teleportera sig till en olycksplats. Det vore fint om de hade kunnat det, men så är inte fallet. Det innebär att vanliga personer, som du själv, kommer att behöva kunna utföra HLR.

Utbildning i HLR på arbetsplatser

HLR står för hjärt- och lungräddning och kan mycket väl vara helt avgörande för om en person ska lämna jordelivet där och då eller leva ett tag till. Det är därför det är så viktigt att allmänheten vet hur man gör. Då kan HLR inledas i väntan på ambulanspersonalen – vilket som sagt kan vara det som räddar livet på personen.

Det går att anmäla sig till en HLR utbildning i Stockholm och många andra svenska städer. Att det är extra viktigt att veta hur man gör på platser där det finns många människor säger sig självt. Därför väljer många arbetsplatser och föreningar att organisera utbildningar internt – för att alla i verksamheten ska kunna rycka ut för varandra.

Hur lång tid håller fillers?

Många människor väljer idag att genomgå olika typer av ansiktsbehandlingar för att antingen fylla ut eller se några år yngre ut. Hur många behandlingar krävs och hur länge varar dessa?

Det blir faktiskt allt vanligare idag att människor väljer att göra fillers eller andra behandlingar i ansiktet för att se yngre ut eller fylla ut vissa delar av ansiktet. Det finns egentligen två typer av människor som gör detta: de som vill eller behöver det av estetiska skäl och de som kanske behöver det på grund av skador eller liknande. Det är inte lika tabubelagt idag att genomgå fillers som det var för bara några år sedan. Tidigare var det nästan bara för kändisar och Hollywood-skådespelare samt klientel som genomförde sådana här behandlingar. De som fortfarande funderar på att göra fillers har förmodligen massor av frågor om smärtan involverad och hur länge behandlingen varar.

Hur fungerar fillers?

Enkelt förklarat är fillers en form av injektionsbehandling där man använder nålar. Man behöver egentligen inte vara rädd för nålar om man planerar att göra detta, eftersom det inte gör ont när det utförs under lokalbedövning. Det finns en bedövningssalva som kan appliceras på huden om så önskas, men inte alla använder den. De flesta tycker att det går bra utan den. Fillers injiceras under huden för att jämna ut och släta ut den yttre huden. Om man har ärr eller akneärrgropar är fillers ett utmärkt sätt att ta bort eller åtminstone minska dessa.

Behandling av ärr, fina linjer och rynkor

Fillers används för att jämna ut huden, oavsett om det gäller rynkor, fina linjer eller ärrbildning. Det är lite svårt att ge en exakt tid för hur länge fillers varar. Det beror på olika faktorer, som vilket område av ansiktet som behandlas och hur ens egen läkningsprocess fortskrider. Det beror även på ens egen ämnesomsättning och livsstil. Men för att ge en generell uppskattning brukar läkare som utför fillers säga att de vanligtvis varar mellan fyra och tolv månader. För experter på området kolla in beautybydream.se.

Vikingasmycken – religiösa symboler eller fina accessoarer?

Vikingasmycken var en gång starka symboler för den fornnordiska asatron. I dag är det dock inte så många som fortfarande tror att det är Tor som gör åskan.

Även om dagens Sverige är stadigt byggt på en kristen grund, ligger de nordiska rötterna någon helt annanstans. Nämligen i den fornnordiska mytologin. De gamla vikingarna var inte direkt några Jesus-anhängare – faktiskt hade de ingen aning om vem Jesus var! Tor och Oden, däremot, hade de stenkoll på.

Den gamla asatron var dessutom något som vikingarna gärna gav uttryck för i sina accessoarer. Och än idag kan du blinga dig själv som en viking, med hjälp av vikingasmycken i tidstroget utförande. Tors hammare är till exempel en riktig klassiker för de som vill hänga något fornnordiskt runt halsen.

Vikingasmycken symboliserar en religiös tro

Om du funderar på att köpa ett vikingasmycke bör du självklart läsa på lite om vad de olika smyckena står för. Det är trots allt smycken som är kopplade till en religion du ska köpa, och inte bara lite “fina” accessoarer. Tors hammare är till exempel kopplad till åskan och Åskguden Tor, och anses vara en stark symbol för vikingarnas religion.

Sedan behöver du såklart inte vara aktivt asatroende bara för att du vill hedra det nordiska kulturarvet. Det är ändå rätt få personer som fortfarande tror att åskan går för att Tor dundrar med sin hammare. Varför man bär ett vikingasmycke kan vara mycket personligt. Vissa gör det till och med för att de tycker smyckena påminner om TV-spelet God of War.

På ett solarium i Märsta kan du lika gärna vara i Söderhavet

Från Märsta är det inte långt till resten av världen. Solsken kan däremot kännas oändligt långt borta. Men på ett solarium kan du låtsas vara i Karibien.

För den som bor i Märsta kan det kännas som ett hån att se planen lyfta mot varmare och soligare breddgrader när man själv sitter fast under den grå hösthimlen. De tar sats och försvinner bakom de grå molnen och så är de borta. Själv blir du kvar i blasket.

Ja, vem saknar inte solen när vi går in i de mörka årstiderna? Om du inte kan ta dig till en tillvaro i solsken kan du i alla fall ta dig till ett solarium i Märsta. Kroppen känner faktiskt inte så stor skillnad så länge du solar med måtta och förnuft.

På ditt lokala solarium kan du drömma dig långt bort

Du har säkert hört att solarium är mycket värre för huden än att vistas i den riktiga solen. Ett modernt solarium är tvärtom mer skonsamt för dig än solen, speciellt om du solar på en plats närmare ekvatorn. Det är snarare tiden i solen som avgör hur skadligt det är för dig.

Artificiellt solljus kan vara lika trevligt som naturligt. Om du blundar och lyssnar på någon trevlig bakgrundsmusik kan det vara som att du är på Aruba eller Maldiverna. Du behöver inte känna dig så avundsjuk på de där resenärerna i planen. Gå till ett solarium nära dig och dröm dig bort.

Julmarknad Hildesheim – julstämning på riktigt

Svårt att komma igång inför julen och har du problem med att hitta den där riktiga känslan? Man vill inför julen känna hur lugnet infinner sig i kroppen, man vill se snö och tända ljus och man vill känna det där myset. 

För många så blir det istället tvärtom: man har svårt att få ihop allt och man känner en stress över allt från mat till julklappar. Då julafton väl infinner sig så har man svårt att ställa om. Här finns det olika vägar att ta i syfte att förhindra de negativa känslorna och stressen över jul. 

Ett tips är att boka in en resa och uppleva en julmarknad i Hildesheim. Hildesheim är en stad i Tyskland – ungefär tre mil utanför Hannover – som är känd för att dels ha ett av världens vackraste torg där en det kända korsvirkeshuset Knocherhauramtshaus ligger – ett hus som ständigt vinner priser för sin skönhet. 

På detta torg anordnas även den andra saken staden är känd för – en julmarknad i Hildesheim; något som folk från hela Tyskland vallfärdar för – och som även vi svenskar har möjlighet att åka till. 

Så tar du dig till en julmarknad i Hildesheim

Det kan tyckas vara ett långt steg att åka till en julmarknad i Hildesheim enbart för att få känslan av jul att infinna sig. Det handlar om mer än så. Väljer du att boka in en resa med ett bussbolag så kommer du att få en tripp som du sent ska glömma. Du åker båt, du träffar andra människor, ni äter goda middagar, ni bor på lyxiga hotell, ni ges möjlighet till fin shopping och hinner – längs vägen mot er julmarknad i Hildesheim – både med att se Hannover och Kiel. 

Det handlar om en mångfacetterad resa genom norra Europa i en bekväm och skön buss. Det är en upplevelse att ta med sig resten av livet – och dessutom en upplevelse man gärna gör om. Inte sällan så förvandlas detta till en tradition. Först julmarknad i Hildesheim – därefter är man redo för köttbullar och Kalle Anka! 

Frisör Vasastan – vilken väljer du?

Din frisyr är en stor del av den identitet och stil du har. För vissa så blir detta en fråga som ser likadan ut år efter år: man hittar en frisyr man trivs med och fortsätter med denna. För andra så handlar det mer om att hela tiden förändra sin frisyr och därmed också den egna identiteten. Oavsett vilket så kommer en frisör i Vasastan att göra skillnad. Frågan är vilken du väljer?

Att exempelvis komma som nyinflyttad till Stockholm är att komma till en helt ny värld. Där man tidigare varit van vid ett relativt klent utbud så möts man nu av tretton på ett dussin – oavsett om det handlar om restauranger, butiker eller om frisörer. Det finns ett större utbud och fler saker att välja mellan. Men, det är också något som gör att valet i fråga blir svårare.

Den frisör – tryggheten – från hemstaden ska ersättas och du ska hitta en ny frisör i Vasastan som förstår dig, hur du vill ha det och som du kan bygga upp en längre relation med. Vilket inte är helt lätt att göra. Vi tänkte här gå igenom några punkter som kan göra valet lite enklare och som leder dig till en frisör i Vasastan som du trivs med – och som givetvis klipper dig på ett sätt som framhäver dina bästa sidor och drag.

  • Bokningar. Här finns en tumregel: en tom frisersalong i Vasastan är en sämre sådan. En fullbokad däremot – den håller hög klass. Detta tar bort lite av det spontana. Du kan sällan bestämma dig för att besöka en frisör i Vasastan och få en tid samma dag. Men, det är också positivt. Bokar du en tid som ligger längre fram i tiden så hinner du fundera över hur du vill ha det.
  • Trygghet. Det viktigaste med en frisör i Vasastan är att man känner trygghet. Känslan mellan er måste, så att säga, finnas där. Du ska känna dig trygg och känna att din frisör jobbar för dig – och att hen inte sitter och pratar med andra kunder under tiden. En bra klippning tar tid och det måste finnas ett fokus.
  • Omdömen. Läs gärna på innan du bestämmer dig. Internet är fantastiskt i denna fråga där du kan läsa allt från tidigare kunders omdömen vidare till priser och olika erbjudanden samt vad en frisör i Vasastan erbjuder. Finns dessutom referensbilder så är det enbart positivt: en frisör ska vara stolt över sina jobb och vilja visa upp dem.

Vilka behandlingar finns hos frisören?

Det kan skilja sig något mellan olika frisörer. Om man kollar på vad Hair Studio i Uppsala har att erbjuda så blir man nästan lite häpen av det stora utbudet. I princip kan man gå in där som en person och komma ut som en helt annan. De har verkligen många olika typer av behandlingar. Förutom den självklara klippningen så kan man även färga, tona och slinga håret. De gör även balayage.

De har flera olika typer av behandlingar som rör ansiktet. Bland annat kan man färga ögonbrynen och förlänga sina ögonfransar. De erbjuder även trådning av ansiktet, alltså att man tar bort de små förlupna hårstråna som kan finnas på hakan, överläppen eller mellan ögonbrynen.

Vissa frisörer har slagit ihop sin verksamhet med massagesalonger, make-up studios och lite allt möjligt men jag tror man skall se upp för en frisör som säger att hen kan göra allt och lite till.

Är det dyrt att gå till frisören?

Hair Studio i Uppsala är inte särskilt dyrt att besöka för att vara en frisörsalong med högre klass. De har till och med studentpriser! Det är ju fantastiskt bra i en studentstad såsom Uppsala är. På Hair Studio kan man även få hjälp att klippa sina barn då de har prisvärd barnklippning upp till 9 år.

I Stockholm är det svårt att hitta en bra frisörsalong som tar mindre än 800 kr för en klippning. I Uppsala är det tydligen annorlund.

Hur ofta skall man gå till frisören?

Om man vill hålla en speciell frisyr så skall man gå minst var 6-8:e vecka. Det är också viktigt att gå ofta till frisören om man håller på och spara ut håret. Det kan låta märkligt att man skall klippa sig ofta då men det ska man för att undvika kluvna toppar.

Må bättre med rätt färger i hemmet

Vi lever i en tid som är extremt uppskruvad och där många känner att man aldrig får en chans att hämta andan. Stress har uppgraderats till en folksjukdom och är idag ett reellt hot mot vår folkhälsa.

Många känner en press från arbetsgivare och detta i kombination med yttre press gällande en prestation i andra delar av livet – träning, socialt umgänge, som förälder och gällande exempelvis inredning och renoveringar – så skapas risker för sjukdomar och utbrändhet. Vi behöver frizoner och möjligheter för återhämtning. Vad passar då bättre än det egna hemmet?

Att inreda handlar om att hitta en balans. Vaf är inne, vad är ute, vad är hett och vad är iskallt? Detta ska ställas mot andra frågor som rör det egna måendet. Kort sagt: vad mår du bra av och exempelvis vilka färger får dig att slappna av och känna ett lugn inombords? Det senare är idag viktigare än någonsin och rådet är att man som privatperson – som har en uppdämd stress inombords – fokuserar på att hitta rätt färger och rätt toner i hemmet. Färger påverkar med än vad många tror och de kan definitivt skapa en mer harmoniskt stämning.

Anlita en målare i Stockholm

Att måla om hemmet är en av de mest prisvärda renoveringar man kan göra. Ny färg på väggarna skapar ett helt nytt uttryck och bidrar till en ökad personlighet i bostaden. Det gäller även om du väljer professionell hjälp och anlitar en målare i Stockholm för jobbet. Idag finns möjlighet för privatpersoner att dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet när man anlitar en målare.

Detta genom att använda Rot-avdraget och det ger dig en bra möjlighet att skapa ett nytt hem – till ett väldigt förmånligt pris. Givetvis finns även möjligheten att måla om på egen hand, men var då beredd på att det handlar om ett ganska tufft jobb där inte minst grundarbetet måste ske på ett gediget sätt. Det är avgörande för det färdiga resultatet. Den enkla vägen – och för att slippa en massa stress – är att ta hjälp av en målare i Stockholm och det är också den lösningen som rekommenderas.

Vilka färger mår man bra av egentligen?

Att färger påverkar oss och vårt humör är långt ifrån ett nytt fenomen. Det har varit på bordet och uppe för diskussion i nästan 200 år och där forskare stött och blött kring hur vissa färger medför vissa känslor medan andra färger tar med sig helt andra.

Förenklat så kan man dela in färg i fyra stycken baser – Rött, Blått, Gult och Grönt – och där var och en av dessa för med sig olika känslor och sinnesstämningar. Dessa färger kan sedan appliceras i olika rum där exempelvis sovrummet kan ha en färg som får dig att slappna av medan exempelvis arbetsrummet har en kulör som ger dig energi. Till detta ska sedan adderas att det finns hur många olika toner som helst att använda sig av – och givetvis även andra färger utöver dessa fyra baser.

Men att utgå från dessa fyra grundfärger är ingen dum ide. Här nedan tittar vi lite närmare på vad var och en av dessa förmedlar för typer av känslor. Givetvis dock, innan vi fortsätter, så handlar det även om din egen stil och smak. Den ska alltid vara de yttersta att grunda ett beslut på.

Gult: Färgen gul symboliserar energi, glädje och optimism. Väljer du gult så blir du också lite piggare i sinnet. En perfekt färg att använda i exempelvis hemmakontoret – men lite sämre att ha i sovrummet.

Grönt. Väljer du grönt så väljer du en färg som ger harmoni och lugn. Det är också den färg som vi ser tydligast av alla och det bör man tänka på. Less is more: alltför mycket grönt kan skapa en stress snarare än den harmoniska stämning man strävar efter.

Rött: Färgen röd fångar uppmärksamhet och den får pulsen att gå igång. Här bör försiktighet gälla: för mycket rött kan skapa irritation och ilska. Rätt portionerad så fungerar den perfekt i exempelvis ett vardagsrum.

Blått: Blå ger en känsla av frihet och den får tankarna – och sinnet – att vila ut. Det är blått som du ska använda om du vill vila din själ efter en hård dag på jobbet. Blått är även en färg som föder kreativitet och det är ingen slump att den ofta används i mötesrum där deltagarna förväntas komma med nya idéer och spännande tankar. Läs mer om målare på den här hemsidan: målarenstockholm.se

Måste man kunna HLR?

Som privatperson behöver man inte kunna utföra hjärt-lungräddning, även kallat HLR. Det är dock en mycket bra kunskap som i nödlägen kan rädda liv. De första minuterna, när någon drabbas av hjärtstopp eller andningsuppehåll, är otroligt viktiga när det kommer till att rädda liv och undvika permanenta hjärnskador. Man kan enkelt boka in sig på en HLR-utbildning i Stockholm och lära sig hur man utför hjärt-lungräddning på rätt sätt. För att hålla kunskapen ajour behöver man återupprepa kursen ungefär vart 3-5 år. 

Andra regler för hälso- och sjukvårdspersonal

Sjukvårdspersonal skall direkt börja utföra HLR om det inte är så att det finns ett dokumenterat beslut där man avråder från HLR. Om HLR inte skall utföras måste det bestämmas i förväg av ansvarig och legitimerad läkare som har god kunskap om patienten och patientens tillstånd. Om patienten är vuxen är det såklart mycket viktigt vad patienten själv tycker. Att inte utföra HLR på en patient som fått hjärt- eller andningsstopp är ovanligt och sker oftast om patienten är mycket sjuk eller väldigt ålderstigen.

Vad händer vid hjärt- eller andningsstopp

Om man inte kan andas eller om hjärtat slutar slå får kroppen inte tillräckligt med syre. Hjärna behöver syre för att fungera och riskerar att skadas redan efter några minuter om inte kroppen får syre på annat sätt, till exempel genom HLR.

Om man bevittnar ett hjärt- eller andningsstopp skall man i första hand ringa 112. Är det flera personer på plats kan en person springa iväg för att hämta en hjärtstartare, en kan larma 112 och en kan påbörja HLR. Fortsätt med hjärt- lungräddning tills dess att sjukvårdspersonal är på plats och kan ta över. 

Det finns flera anledningar till varför man får ett hjärt eller andningsstopp. Hjärtstopp beror i de flesta fall på hjärt- och kärlsjukdomar. Andningsstopp kan orsakas av kraftiga allergier, astma eller att något fastnat i luftstrupen. Andra anledningar till att få hjärtstopp eller andningsstopp är drunkning, en kraftig elektrisk stöt, förgiftning eller överdosering av läkemedel. 

HLR är till för alla

Alla kan lära sig HLR. Många får lära sig HLR genom att deras arbetsplats anordnar utbildningsdagar och kurser i hjärt-lungräddning. Ju fler som kan HLR, desto bättre. Om en person får hjärtstopp och någon i närheten kan HLR är chansen mycket större för överlevnad och tillfrisknande. 

Att lära sig HLR genom att gå en kurs eller utbildning är att ta ansvar för sina medmänniskor. Alla som kan och vill borde gå en kurs i hjärt- lungräddning. 

Fixa skägget i en barbershop

Skägget definierar mannen sägs det. Fråga bara jultomten. För dig som har lite mindre skäggväxt, men ändå känner att det behöver fixas för att se bra ut, kan du besöka en barbershop i Malmö.

Visst, det kan absolut vara imponerande med ett ordentligt skägg. Ruggigt imponerande till och med. Man måste ha respekt för grabbarna i ZZ Top och deras skägg som räcker ända ned till magen. Lite som jultomten. Eller tyngdlyftaren Johnny Wahlqvist, som till och med kunde göra en lång fläta av sitt skägg. Men alla män har inte tålamodet att låta sitt skägg växa till de proportionerna. Om det överhuvudtaget kan växa så långt, så kommer det under växtperioden att se hemskt ut. Då är det faktiskt bättre att göra regelbundna besök hos en barberare som håller skägget i trim konstant. Om du nu ska ha skägg så är det ju fördelaktigt om det ser snyggt ut.

Ett par besök behövs

Det finns ett mellanting mellan ett slätrakat ansikte och herrarna i ZZ Top. Det måste inte vara antingen eller. Det finns en barbershop i Malmö där de verkligen är experter på det där med att fixa skägg. Och hår för den delen. Det behövs inte särskilt mycket för att skägg ska se ovårdat och nästan äckligt ut. Men det behövs heller inte mycket för att det ska bli ett attraktivt karaktärsdrag som går hem hos både kvinnor och män. Allt som behövs är ett besök i en barbershop. Och kanske några till, eftersom skägget växer.